+36 (20) 364-5380 - Lifer Bau - +36 70 364-6542 - iroda - szárazépítészeti megoldások

Magyar   English

KIVITELEZŐI IRODÁNK LEGFONTOSABB TEVÉKENYSÉGI KÖREI


Szárazépítészeti megoldások


- szárazépítészetről
Szárazépítésnek nevezzük azokat a belsőépítési technológiákat, ahol az építés felesleges vízfelhasználás nélkül valósul meg. Esetünkben pontosítva: csak a gipszkarton lapok illesztéseinek réskitöltésénél és festésénél van vízfelhasználás. Ide tartoznak a falburkolatok, mennyezetburkolatok, álmennyezetek, szerelt válaszfalak, válaszfal rendszerek, ál- és üreges padlók, valamint passzív (építészeti) tűzvédelmi rendszerek. A száraz szerelési technológia az épületszerkezetekhez előállított építőanyagok és építési elemek szerelése idő és költségkímélő építési mód. A szárazépítésben talán a legelterjedtebb a gipszkarton lapok felhasználása, de emellett más anyag is alkalmazható: dekorlap, faforgácslap, rétegelt lap, fagyapot lap stb.

...

- könnyűszerkezet építés
A könnyűszerkezetes épületek szerkezeteit jellemzően „könnyű” anyagok alkotják. Az épület teherhordó szerkezeti részét fa vagy fém vázszerkezet képezi. Ez lényegében egy könnyű térbeli rúdszerkezet Az építési mód jellemzője, hogy az épületszerkezetek szinte teljes egészében száraz technológiával, szerelő munkával készülnek, így a kivitelezés során egymással párhuzamosan több munkafolyamat is végezhető.

...

...

- gipszkarton szerelés
A gipszkarton a könnyűszerkezetes építkezés egyik kedvelt anyaga. A gipszkarton szerelés az egyik legnépszerűbb építési mód napjainkban, amely számos előnnyel rendelkezik a hagyományos technológiákkal szemben, segítségével gyorsan és költséghatékonyan valósíthatók meg dekoratív és praktikus belsőépítészeti megoldások. A szerelt rendszerek nagy alkotói szabadságot biztosítanak a tervezésben és a kivitelezésben egyaránt. A lehetőségek szinte végtelenek a szerelt falak és álmennyezetek kialakításánál. A formai lehetőségek, dizájn elemek megvalósítása korlátlan, nagy szabadságot biztosít. A méret, szín, elhelyezés variálhatóságával szinte minden megalkotható. A gipszkarton rendszerek a formai igényeken túl a műszaki igényeket is tökéletesen biztosítják. Megfelelnek a tűzvédelmi, hőszigetelési, hangszigetelési elvárásoknak. Ellenállnak a mechanikai igénybevételnek, szerelvényezhetők és változatos módon szerelhető a világítástechnika is. A gipszkarton egy fantasztikusan variálható, jól alkalmazható anyag, amelynél szinte csak a képzelet szab határt, hogy mit hozunk ki belőle.

...

...

- kazettás álmennyezet
A kazettás álmennyezetei mindenben megfelelnek a modern otthonok, irodák, iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények, áruházak, sportlétesítmények és egyéb szabadidős létesítményekkel szemben támasztott legigényesebb esztétikai és akusztikai követelményeknek. Az álmennyezetet felfüggesztett, T profilvázon elhelyezett kazetták és sávos elemek alkotják. Az álmennyezetek bonthatók, így könnyű hozzáférést biztosítanak a felettük kialakult térhez. Az álmennyezet feletti teret célszerű a technológiai berendezések és vezetékek elhelyezésére kihasználni (fényforrások, légtechnika stb.) A kazettás álmennyezetek egyik legfontosabb előnye az egyszerű és gyors szerelhetőség.

...

- sávos álmennyezet
A sávos álmennyezetek nagy hosszúságú fémlemez borítású mennyezetek. Általában sportlétesítményekben, pályaudvarokon, aluljárókban és mélygarázsokban alkalmazzák, de kültérben is kialakítható. Több változatuk is elterjedt. A tartószerkezetet egy szintben elhelyezkedő, közvetlenül a függesztésekhez rögzített, legtöbbször trapéz tartóprofilok alkotják. A profilok típusától függően speciális rögzítési „karmok” vannak kialakítva, egymástól egyenlő távolságra. Ezekhez bepattintással vagy beakasztással csatlakoztathatók a borítást alkotó lemezek. A fémlemezek szélessége többféle lehet, az adott távolságra lévő rögzítési karmoknak megfelelő modulrendszerhez igazodva. Ez lehetővé teszi akár különböző szélességű lemezek kombinálását is. A tartóprofilokon található rögzítőkarmok távolságaiból adódóan a fémlemezek nem illeszkednek szorosan, mindig egy állandó szélességű hézag keletkezik. (Ezek a hézagok adják a mennyezet sávos megjelenését.) Zárt hézagok is képezhetők megfelelő (szélesített) peremezésű fémlemezekkel vagy hézagkitöltő profilok beépítésével. Különleges esztétikai megjelenést nyújtó, kiváló akusztikai tulajdonságú szerkezetek. A tartószerkezet a lapokra merőleges irányú, közvetlenül a födémhez függesztett (egyszintű szerkezet) bordákból áll. A lapok mérete, kialakítása, rögzítése az egyes rendszerek függvényében változó. A lamellás álmennyezeteknél szintén elterjedt az indirekt megvilágítás alkalmazása.

...

...

...

...

- válaszfalak, előfalak
A válaszfalak a lehető legésszerűbb megoldást jelentik, amennyiben térelválasztási lehetőséget keres. Az előfal az épület elejét, homlokzatát alkotó fal. Fal, melyet valamely építmény elébe húznak támaszul vagy biztosság végett. Bontás, törmelék, por és kosz nélkül, rendkívül gyorsan emelhet falakat. Nagyobb utómunkálatok nélkül építheti be saját igényeire szabott válaszfalait. .A válaszfal egyszerűen csatlakoztatható a meglévő falazathoz. A szerkezet teljes magasságban (padlótól a mennyezetig) és teljes hosszban (két oldalfal között) könnyen, egyenletesen elhelyezhető. A mennyezetkiegyenlítő profil beépítésével a födémbehajlás sem jelent gondot. Ennek a profilnak Köszönhetően elkerülhető, hogy a válaszfalakra nyomás nehezedjen. A falelemek jelentős ellenálló képességekkel rendelkeznek. A hosszútávon stabil és terhelhető válaszfalak kialakítása csakis a megfelelő minőségű válaszfalelemek alkalmazásával lehetséges.  A szerelt válaszfalaknak kisebb az önsúlya és vastagsága, mint a falazott kivitelűeké, ezzel jelentősen csökkentve a födém terhelését és növelve a hasznos terület nagyságát. Mivel nem teherhordó szerkezetek, igény szerint módosíthatók, átépíthetők.

- tetőtér beépítés
Tetőtér beépítés előtt megannyi tényezőt figyelembe kell venni: a tetőszerkezetet, a szigetelést, az engedélyeztetést és persze a felmerülő költségeket. A tetőtér beépítése nem a legolcsóbb felújítási folyamat, mégis elenyésző egy új lakás vagy egy nagyobb családi ház vásárlása mellett. A felújítás megkezdése előtt azonban érdemes bővebben tájékozódni. A tetőtér átalakítását általában az alábbi három szempont befolyásolja a tetőszerkezet formája, a ház szerkezete, a ház tájolása, a megközelítés. A ház állapotától, a munkadíjtól, tervezői díjtól és anyagköltségtől függ a beruházás végösszege. A lépcső – kültéri vagy beltéri – az áram, a víz, vagyis a közművek bevezetése, a nyílászárók és a szigetelés közösen adják ki a költségeket. Fontos szempont továbbá a hangszigetelés is – a sokszor vékony elválasztókat érdemes valami extra szigetelőanyaggal megtoldani. A gipszkarton segítségével könnyűszerkezetű belsőépítészeti megoldásokkal dobhatjuk fel a tetőteret, mely rögzítéséhez speciális gipszkarton profilok ajánlottak. Ahhozhogy az elképzelésünk valósággá váljon, elengedhetetlen a gipszkarton profilok használata.